Yoga

Yoga gaat niet over soepel zijn en met je neus je knieen kunnen raken. Het gaat om dieper in je lijf komen, ruimte maken van binnenuit, lichaamsbewustzijn, uit je hoofd gaan en loslaten. Een manier om te kijken naar het lichaam is via Yin en Yang. Deze ingang is, samen met de adem, een belangrijke focus in mijn lessen.

Yin en Yang kunnen niet zonder elkaar, ze vullen elkaar aan en versterken elkaar. Alles in het lichaam heeft een bepaalde mate van stress (spanning) nodig om gezond te blijven, dit is Yang.
De Yang kant legt de focus op spieren, in spanning, stretchen en ritmisch bewegen. Bijna alles wat we doen vanuit beweging is Yang georiënteerd, waardoor we het Yin element van het lichaam vaak overslaan of misschien zelfs soms vergeten. Beide elementen Yin en Yang zijn belangrijk, door beide te herkennen en te gebruiken ontstaat er automatisch meer balans in het lichaam en daarmee in het leven.

Zo ligt de focus in de Yin yoga op het ontspannen van de spieren om bindweefsel, de banden en de pezen in het lichaam weer meer ruimte te geven. Maar ook het creëren van ontspanning in het (energie) lichaam en hoofd waardoor er meer bewustwording is.

Met Yin yoga is het zo dat je niet je lichaam gebruikt om in de houding te komen maar de houding gebruikt om meer in je lichaam te zijn.

Yoga en meditatie

Op vrijdagochtend organiseer ik samen met mijn man Zeger een yoga- en meditatie les, waarbij zowel yoga als meditatie even veel aan bod komt. Tijdens deze les wisselen verschillende stijlen van yoga (hatha, flow, yin etc) en meditatie (concentratie, inzicht, begeleide) elkaar af. Deze les draagt bij aan een sterke bewustwording van jouw doen en laten gedurende de dag en maakt inzichtelijk wat rust en onrust, stress en ontspanning veroorzaakt.

Na iedere les is er de mogelijkheid om wat te drinken en zodoende je les rustig te kunnen beeindigen.